Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ширин Ходжева: За насилието над жени трябва да се говори. Да борим този срам и тази стигма на жертвата

| Интервю
Снимка: pixabay

"За насилието над жени трябва да се говори. Да борим този срам и тази стигма на жертвата". Това заяви пред БНР Ширин Ходжева, колектив "Феминистки мобилизации".

Думите й са в контекста на някои от последните трагични събития в страната, свързани с темата, като бруталното насилие над жена в Перник, която е доведена до кома пред заведение в града. Както и решението на Районния съд в Пловдив да пусне под домашен арест Георги Георгиев, обвинен по делото "Дебора". 

"Нямаше как да не отразим решението на съда в седмицата, в която научихме за поредното убийство на жена, прегазена умишлено от съпруга си с автомобил. Излезе и новина за млада жена, която е убита жестоко от партньора си в Пазарджик. На фона на 13-тото убийство на жена от партньор или член на семейството, заедно с това безумно решение на съда, нямаше как да не кажем на институциите, че следим техните действия".

Изключително важно е да споделяме лични истории и да говорим, без значение дали сме на протест, или сред близки и познати, посочи тя.

Необходимо е и да подаваме сигнали, напомни Ходжева.

Цялото интервю може да чуете в звуковия файл.


По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна