Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Среднощна атака с ракети и дронове в Одеска област

Снимка: БТА

Украинският град Одеса и областта бяха подложени на атака с ракети и дронове тази нощ. Президентът Володимир Зеленски отбеляза във вечерното си видеообръщение, че ситуацията на фронта продължава да е най-тежка около Покровск. По думите му въпреки интензивните боеве, украинските военни държат под внимание и останалите направления - освен Донецка и Харковска област, и южната част на страната.

Близо един час в черноморския град Одеса и около него се чуваха силни експлозии. Обявена беше въздушна тревога. Властите призоваха всички граждани да останат в укрития до отбой от тревогата.

Въпрос на време е украинците да освободят териториите в Харковска област, които са под руски контрол, заяви в интервю за местна телевизия директoрът на украинското разузнаване Кирило Буданов. Според него там руснаците са се опитали да създадат буферна зона, но са се провалили.  

"Задачата максимум на Русия за тази година е да получи контрол над Украйна по какъвто и да е начин. Задачата минимум, и за момента тя е единствената - да достигне до административните граници на Донецка и Луганска област. Тези задачи не са променяни нито веднъж", допълни Буданов.  

Ръководителят на украинското разузнаване допусна, че е възможно Кримският мост да бъде разрушен в следващите месеци. По думите му, се провежда съответната работа както за това, така и за осъществяване на украински удари на по-големи разстояния.

По-рано беше съобщено, че руските войски наближават украинския град Покровск, изтласквайки бранителите с пехота и бомбардировачи. Според наблюдател, цитиран от Ройтерс, украинската армия се намира в двойна криза от края на юни, когато противникът е настъпил към Покровск и разположения на североизток град Торецк.

През последната седмица руската армия е овладяла пет населени места и площ от 57 квадратни километра. Решителни за тези успехи са били превъзходството й в жива сила и авиация.

Засилените бомбардировки са довели до 10-тократно увеличение на евакуациите на цивилни от селищата в близост до фронта.

По публикацията работи: Ерол Емилов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна