Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Жители на Хаджидимитрово на протест срещу безводието

Снимка: Pixabay

На протест срещу безводието излизат днес жителите на свищовското село Хаджидимитрoво. От 8 часа те ще блокират пътя към Свищов на изхода на селото. Хората настояват да се завърши изграждането на новия довеждащ водопровод за населеното място.

Протестите с пътна блокада днес и утре на хората от Хаджидимитрово са срещу забавянето, по думите им, на изграждането на новия водопровод за селото, поясни Георги Петров от инициативния комитет на протеста.

 "Тръбите не са изкарани до каптажите. Каптажите отгоре нямат шахти, вътре влиза мръсотия. Тази вода я пием", казва той.

 Малко над 4100 метра трябва да е новият довеждащ водопровод за Хаджидимитрово, за който държавата отпусна 1,1 млн. лв.

В Хаджидимитрово от години са на воден режим. Селото е разделено на две части и вода се подава през ден. Чешмите вече пресъхнаха, заяви Георги Петров.

 "Вече трета седмица нямаме вода. Даже, когато сме на режим, когато се пада нашият ред да имаме вода, и тогава нямаме вода. Някои хора от 10-12 дена не е стигала вода до къщите им", казва още организаторът на протеста.

 Пътят ще бъде блокиран до 14 часа, ще се пропускат само автобусите на обществения транспорт, пожарни и линейки. Ако не се ускори довършването на водопровода, хората от Хаджидимитрово са готови и на по-радикални протести.


По публикацията работи: Ерол Емилов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна