Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Британската полиция се подготвя за нови протести на крайнодесни активисти

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Британската полиция увеличава броя на служителите по улиците в очакване на нови демонстрации в различни английски градове, след като в Саутпорт три невръстни деца загинаха от ръката на 17-годишен нападател, въоръжен с нож.

Най-малко 30 демонстрации против имигрантите са планирани за днес и утре в Англия, както и контрапротести на организации срещу расизма. Крайнодесни активисти излязоха по улиците на Манчестър, издигайки лозунги "Спасете децата ни". Протести започнаха и в Нотингам и Лийдс. Засилена е охраната на джамиите. Общественото недоволство бе предизвикано от разпространена непроверена информация, че нападателят от Саутпорт е радикален ислямист.

Снощи няколкостотин души се събраха в Съндърланд, Северна Англия, обявявайки се против мигрантите. Стигна се и до насилие - демонстранти хвърляха камъни срещу силите на реда, преобърнаха автомобили и подпалиха една кола. 10 души бяха арестувани за нарушения на обществения ред, а четирима полицаи пострадаха при безредиците.

Полицейският началник Марк Хол каза:

"Безредиците, насилието и разрушенията, които станаха, няма да бъдат търпяни. Подобно разделение не е характерно за нашия добронамерен и приветлив регион. Криминалните действия, на които станахме свидетели снощи, може да предизвикат разделение сред нас. Ще направим всичко, за да предотвратим това."

Междувременно участниците в антифашистка демонстрация в Ливърпул скандираха "Нацистите - вън от нашите улици".

Анализатори определят обстановката като първото голямо предизвикателство пред премиера Киър Стармър след изборната победа на лейбъристите миналия месец. Той посети два пъти Саутпорт след трагедията, като разговаря с лидери на местната общност и се срещна с представители на спешните служби.


По публикацията работи: Венцислав Василев

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна