Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

КРС предоставя на мобилните оператори допълнителен радиочестотен спектър

Снимка: Сайт на КРС

От средата на тази година КРС предоставя на трите мобилни оператора у нас допълнителен радиочестотен спектър в размер на 2x5 MHz от обхват 1800 MHz – така се създават условия за развитие на съществуващите мрежи и възможност за предоставяне на потребителите на услуги с по-високи скорости и качество.

КРС вече продължи срока на издадените разрешения за ползване на спектър в обхвати 900 MHz и 1800 MHz на трите мобилни оператора с 10 години.

С оглед на това, че Българският пазар на електронни съобщения е динамичен и постоянно развиващ се сектор, един от най-стабилните в структурата на икономиката на България, осигурявайки функционирането на редица жизненоважни области от социалния и икономически живот.

При управлението на радиочестотния спектър КРС осигурява гъвкавост и неутралност при ползването на честотния ресурс, както по отношение на предоставяните услуги, така и по отношение на използваните технологии. Има досатъчно добри условия за технологично неутрално използване на 9 радиочестотни обхвата на ниска и висока честота в съответствие с Европейската политика в областта на радиочестотния спектър. Така предприятията, имащи разрешения с предоставен могат да внедряват нови технологии, посредством които да предоставят разнообразни високоскоростни мобилни широколентови услуги. Процесът започна още през 21 ва година , а през 22 ра в резултат на проведена процедура, КРС предостави честотен ресурс на трите мобилни предприятия от обхват 26 GHz, който също е определен за развитието на 5G мрежи. Спецификата на тази обхват позволява осигуряването на високи скорости и е подходящ за използване в гъсто населени райони.

След проведени обществени консултации, през 2023 г., КРС прие Позиция относно перспективите и условията за ползване на свободния ресурс в радиочестотни обхвати 700 MHz и 800 MHz и обяви намерение да издаде три разрешения за ползване на честотен ресурс . С издаването на тези разрешения на трите мобилни предприятия комисията изпълни ключов етап от Реформа за Ефективно използване на радиочестотния спектър от Националния план за възстановяване и устойчивост , Решение на Министерски съвет осигури възможност за ползване на радиочестотен спектър в обхвати 700 MHz и 800 MHz за граждански нужди и за създаване на организационни мерки за осигуряване на безопасността на полетите на Военновъздушните сили на Република България.


По публикацията работи: Венцислав Василев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна