Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сложна остава ситуацията с пожарите в Пирин

Глаевн комисар Александър Джартов
Снимка: БТА

Двата хеликоптера, които помагаха на огнеборците в борбата с огъня над пиринското село Сенокос, са пренасочени към пожара край кюстендилското село Невестино, за който по-рано бе съобщено, че е овладян. Пожарът в с. Сенокос е овладян от едната страна. Горната му част е труднодостъпна и ще се разчита най-вече на помощ от въздух. 

Ситуацията около пожарите в Пирин над село Сенокос и на българо-гръцката граница в планината Славянка остава сложна. 

В Пирин планина, над село Сенокос, от едната страна, пожарът е овладян. Горната част е трудно достъпна и ще се разчита най вече на помощ от въздуха. Двата хеликоптера са изтеглени към пожара в Невестино. Оперативният щаб ще преценява дали да изпраща хеликоптери и към Сенокос. 

Утре ще продължи обходят по периферията на целия пожар от служители на ЮЗДП пожарната, военни, доброволци. 

Пожарът в Микрево е локализиран. Евакуираните хора са вече по домовете си. Има дежурни екипи, които следят състоянието на терена за нови огнища.

В планината Славянка продължава да бъде сложно. От западната страна пожарът е пресечен. От изток слиза надолу по склона. За неделя е направена организация от служителите на Пожарната, Югозападното държавно предприятие, доброволци и ловци. Ще се разчита и на двата шведски самолета. Група от доброволци се организира за утре. Призивът е публикуван във фейсбук страницата на санданското село Петрово, което се намира в близост до пожара. Сборният пункт е в 7:00 часа преди село Голешево. Желаещите да участват трябва да са облечени с подходящо облекло и обувки.

Огънят в Малешевската планина е овладян. Бедственото положение в община Струмяни беше отменено със заповед на кмета Емил Илиев. Евакуираните жители на селата Кърпелево и Цапарево се завърнаха по домовете си.

Към 18 ч. ситуацията продължава да бъде тежка, особено на българо-гръцката граница, където теренът е изключително стръмен и труднодостъпен, каза главен комисар Александър Джартов, - директор на ГД ПБЗН:

"Единственото, което успяхме, по-съществено, да направим, е да предотвратим един фронт от Гърция да навлезе. На Сенокос е валяло, но много малко - 5 минути, така че няма някаква съществена промяна. Пак апелираме да не създават предпоставки гражданите за палене на огън, за възникване на пожари. Много е важно!". 




По публикацията работи: Венцислав Василев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна