Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Украйна обяви, че е потопила руска подводница

Снимка: Архив / Снимка: ЕПА/БГНЕС

Украинският генерален щаб обяви, че подчинените му ракетни войски и подразделения на военноморските сили са нанесли значителни загуби на руските противовъздушни системи на окупирания полуостров Крим. При ударите вчера в Севастопол е била потопена подводницата "Ростов на Дон", която вече бе повредена тежко преди близо година.

През изминалата нощ Украйна атакува с дронове военновъздушна база и складове за гориво в южна Русия, съобщиха украински военни лица, цитирани от агенциите Ройтерс и Франс прес.

Летището в Морозовск е отдалечено на 300 км от фронта в източна Украйна. Украинските сили го атакуваха за първи път още в началото на април без видим ефект върху руската авиация, която запази пълно превъзходство във въздуха и съдейства за успешното напредване на руските сухопътни сили през последните месеци.

При снощната атака, според украинските източници на Ройтерс и Франс прес, е поразен склад с авиационни боеприпаси на летището. Ударът е нанесен с дронове украинско производство, а не с далеч по-разрушителните ракети, доставени от запада. Президентът Владимир Зеленски повтори за пореден път молбата си към западните партньори да разрешат използването на такова оръжие срещу летища в международно признатите територии на руската федерация, за да може Украйна да унищожава руските бомбардировачи "където и да се намират". 

Зеленски посочи, че само през тази седмица руснаците са пуснали над Украйна повече от 600 от управляемите авиационни бомби.

Властите в Русия запазиха мълчание за понесените снощи поражения. 

Министерството на отбраната съобщи за над 70 украински дрона, свалени над Ростовска, Орловска, Курска и Белгородска област. 

Руски дронове, на свой ред нанесоха щети в 2 области в Украйна. 

По публикацията работи: Венцислав Василев

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна