Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хърватия отрече да е повишила транзитните такси за петрола, доставян на Унгария

Снимка: pixabay

Хърватия отрече твърденията на унгарското правителство, че е повишила транзитните такси за петрола, доставян на Унгария след руското нашествие в Украйна, и повтори предложението си за дългосрочно сътрудничество в замяна на прекъснатите руски доставки през Украйна.

Опровержението дойде от компанията JANAF, която е оператор на петролопровода от Адриатическо море към Централна Европа. В отговор на твърденията на унгарския външен министър Петер Сиярто в противното, хърватската компания добавиха, че капацитетът на петролопровода е доказан чрез изпитания, проведени съвместно с унгарския концерн MOL, и че Загреб може да транспортира за Унгария 1,2 млн. тона месечно.

Нападките от Будапеща срещу Загреб дойдоха, след като преди 17 дни Украйна прекъсна транзита на Лукойл през своя територия, а тази седмица Европейската комисия подкани Унгария и Словакия да потърсят заместител на руския петрол чрез доставки през Адриатика.

Снощи хърватите подновиха предложението си за дългосрочно сътрудничество с Будапеща и Братислава в унисон с предложението на Европейската комисия. Готови сме "както технически, така и организационно, да снабдяваме централноевропейските рафинерии с достатъчно количества петрол, за да работят с пълния си капацитет," заявиха от централата на компанията JANAF.

Успоредно с това хърватският външен министър Гордан Гърлич Радман отговори на изявлението на Сиярто, който публично определи страната му като ненадежден доставчик. "Това бе политически дълбоко обидно изявление, което не очаквахме. Макар че то дойде от представител на страна, на чиито злонамерени ходове отдавна отговаряме с максимална сдържаност и умереност," каза първият дипломат на Хърватия.


По публикацията работи: Венцислав Василев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна