Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Измирски учебно-тренировъчен център привлича младите хора

Основната цел на космическия и научен център е да мотивира млади хора да се насочат към науката и космоса

Учебно-тренировъчният център за ученици "Space Camp Turkiye"
Снимка: Личен архив

Измирският учебно-тренировъчен център за ученици, посветен на космическите науки и изследвания, привлича все повече български деца с интерес към космоса. Така преди дни Русе посрещна отбора си от деветима представители, които се докоснаха до голямата наука за планетите.

Учебно-тренировъчният център за ученици "Space Camp Turkiye" в Измир е създаден по модела на "NASA Space Camp" в Алабама и повече от 20 години посреща деца и младежи от Европа, Близкия Изток и Азия. 

Основната цел на космическия и научен център за обучение е да мотивира млади хора от цял свят да се насочат към кариера в областта на науката и технологиите. 

За една седмица с динамична и ангажираща програма учениците влизат в ролята на истински астронавти, учени, инженери и развиват умения за цял живот.

Учебно-тренировъчният център за ученици

Основен акцент са и множеството симулатори на работа и живот в Космоса. Впечатленията си от тазгодишния лагер споделят русенските ученици Савина Илиева и Георги Бакърджиев от Английската гимназия и Калина Попова от Математическата гимназия. Тези тийнейджъри вече са вкусили от усещането да си в космоса.

За учениците предстоят още няколко години в гимназиите, но след това със сигурност животът им ще бъде свързан с космическата наука. А според организаторите 2035 г е срокът, в който човек ще стъпи на Марс. Откритият океан на планените чака своите изследователи.


Още по темата в звуковия файл.

По публикацията работи: Гергана Хрисчева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна