Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Водната терапия е подходяща и при физически, и при интелектуални затруднения

Снимка: Фондация Сийдър

Водата крие в себе си терапевтична сила, която може да бъде незаменим помощник на рехабилитаторите, които се грижат за деца и възрастни с двигателни увреждания и проблеми в развитието.

В това са убедени специалисти и благодетели от Фондация "Сийдър".

Водата и движението във водна среда помага за подобряване на мускулния тонус, движението, координацията и баланса, както и на концентрацията.

Преди броени дни приключи 4-дневно обучение по водна терапия в Казанлък с участието на Даниела Садикова, която е доктор по кинезитерапия, проф. Паскалева от Тракийския университет в Стара Загора и други специалисти от региона.

Александрина Димитрова

За това разказа пред БНР-Радио София Александрина Димитрова (▲), изпълнителен директор на фондацията:

"Обучението беше изцяло практически насочено, в самия басейн. Финансирано беше от наш партньор, за 10-те кинезитерапевти беше безплатно. Те имаха възможност да тестват различните подходи. Пациентите бяха от 10 до 25-годишни, всички много лесно влязоха в басейна и се приспособиха. Работеше се индивидуално, според нуждите на всяко дете, според медицинското и емоционалното му състояние. Ефектът е доказано положителен. Минералната вода повлиява както при физически, така при интелектуални увреждания, аутизъм."

Предстои да се види кои от обучените рехабилитатори ще искат да работят дългосрочно с такива деца и от есента да започне регулярна терапия за тези, които се чувстват добре от нея.

Фондацията работи с деца и в Кюстендил. В този регион също има минерални извори, така че там може да е следващата локация, където да се прилага водната терапия върху деца със специфични нужди.

Чуйте разговора на Гергана Пейкова.

По публикацията работи: Георги Нейков

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна