Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изкуството е бягане на дълго разстояние

Тихо, но силно е присъствието на талантливата ни художничка Стефанка Стойчева, чиято ретроспективна изложба "Погледни ме" ни среща с творчеството ѝ. Разположена е в четири пространства на Художествената галерия – Казанлък. Това е първият опит за цялостно представяне на, както я нарича директорът на галерията Пламен Петров, куратор на изложбата  – "едно от най-ярките живи артистични присъствия в Долината на розите, имащо вече свое място в разказа за историята на българското изкуство през последните пет десетилетия". 

В експозицията могат да се видят творби от Националната галерия, София, Софийска градска художествена галерия, ГХГ „Борис Георгиев“, Варна, ХГ „Петко Чурчулиев“, Димитровград, НПМ „Шипка-Бузлуджа“, ХГ „Проф. Теофан Сокеров“, Ловеч, ХГ Раднево, ХГ „Проф. Илия Петров“, Разград, ХГ „Димитър Добрович”, Сливен, ХГ Стара Загора, ХГ „Никола Маринов“, Търговище и от частни колекции. Гласът на художничката съпътства посетителите в пространствата на централната сграда на Галерията, в Къща-музей Ненко Балкански и в Къща-музей Дечко Узунов. Тези записи са плод на дълго провежданите интервюта на Пламен Петров със Стефанка Стойчева, а може да се гледа и видеозапис на част от тези интервюта.

Впечатляващо представяне и равносметка на нелекия творчески и житейски път на Стефанка Стойчева! Служене на изкуството, живот, посветен на изкуството, невероятна издръжливост. За нея думите на учителя ѝ проф. Добрев, че изкуството е бягане на дълго разстояние се превръщат в реалност и съдба. Изключително излъчване и въздействие имат картините ѝ. Тя е отдадена, устойчива, самовглъбена. Виждаме я дори на снимката от откриването как е навела главата си, гледа надолу, гледа вътре в себе си, преработва света, за да го претвори. А изложбата се нарича "Погледни ме!" Дано повече хора я видят – ще продължи до 6 октомври. Есента се очаква и издаването на албум на Стефанка Стойчева.

Чуйте Пламен Петров, директор на Художествена галерия, Казанлък и куратор на изложбата, както и негови записи на художничката Стефанка Стойчева.

Снимки – Художествена галерия - Казанлък

По публикацията работи: Милена Очипалска
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна