Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Румъния и Гърция иман над 100 огница на чума

Симеон Караколев: Да се криминализира незаконната търговия на дребни преживни животни

| Интервю
Снимка: БТА

Опасно е чумата да прехвърли границата и да се заразят животни в България, защото това може да доведе до унищожаването на животновъдството – дребни преживни животни. 

За това предупреди Симеон Караколев, съпредседател на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация в България в интервю пред БНР.

Той призова депутатите спешно да вземат мерки и да направят промяна в закона, като криминализират незаконната продажба на животни, а търговците да не се подават на конспиративни теории и да бъдат внимателни.

Караколев се обърна към фермерите: 

"Не се поддавайте на изкушаващи оферти, спрете през следващите 2 месеца контакти на животните и особено с диви животни в пограничните зони. Депутатите нека спешно криминализират незаконната търговия."

В Румъния към момента има избити над 230 000 овце, в Гърция над 15 000, огнищата в двете държави са над 100.

"Чумата не е опасна за хората, но тя е много заразна и опасна за всички животни. Ако не се вземат мерки, може да унищожат животновъдството на дребни преживни. Затова фермери от съседните страни, където вече върлува чумата, предлагат на ниски цени животни само и само да вземат нещо."

В Гърция болни стада ще бъдат унищожени, а животновъдът се опитва да продаде част от стадото си в България на ниска цена“, коментира Караколев.

И допълни:

"Специално в България има доста нерегламентирана търговия на дребни преживни животни и тези животни от Гърция могат да се отзоват у нас. По два начина могат да влязат – преминаване през ГКПП с подменени документи или на собствен ход през граничната бразда."

Караколев напомни, че трябва да има засилен контрол на Гранична полиция и полицията, както и кметовете в граничните селища и зони.

В случая ветеринарите са направили над 50 000 кръвни проби в граничните, най-вече в Гърция, за щастие няма положителна проба.

„Имаме информация, че има създадени областни щабове по епизоотичната обстановка и се надявам реалните мерки да са повече от тези на книга.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.
По публикацията работи: Александра Никова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени