Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Какви мерки се предприемат, за да се реши проблема с безводието в Плевен и областта?

| Репортаж
Николай Абрашев
Снимка: Латинка Светозарова

В Плевенска област близо 20 селища са на воден режим. Без вода в определени часове е и Плевен. В тези горещи дни безводието е тема номер едно и за управниците в града. Спешна среща заради безводието и въведения режим  свика  кметът на Плевен д-р Валентин Христов. Взети са няколко решения:

-  ВиК  да поиска с писмо до МОСВ увеличаване на ползваното количество от водоснабдителна група "Крушовица" - съответно от 98 литра в секунда на 150 литра в секунда;

- Водоснабдяването на общината от водоснабдителната група "Черни Осъм" ще се съблюдава за равнопоставено ползване на наличните водни количества, съвместно с община Ловеч, където от вчера също е в сила воден режим /от 22.00 ч. до 06.00 ч./;

- Започва проучване и на възможни нови водоизточници за региона.

В Общината засега се спира водата от 23.00 часа до 05.00 часа, при необходимост и във времето от 13 до 16 часа през деня .

Недоволството на плевенчани избухна в социалните мрежи. Истината изисква да кажем, че с водните проблеми от месеци занимават областния управител Николай Абрашев.

"На 03.06 изпратих писмо до министър-председателя, до МОСВ и МРРБ за изграждане на водопроводна тръба, която да доведе на Плевен приток на вода. Проблемите с безводието на града са поне от последните 15-20 години.

Входирахме писмата и за "Черни осъм", и за "Биволаре".

За "Черни осъм" проблемът е с централния водопровод на Плевен. Там са два ръкава. Към момонета -от близо два месеца вече има изградена геодезия и ще се предприеме проектиране. Това важи и за "Биволаре". Тези два проекта са жизненоважни за Плевен и областта. Надяванеме се изпълнението им да приключи за година и половина".

Ситуацията заварва  детските заведения в Плевен подготвени, обясни Мариела Хитрова, директор на ДГ "Юнско въстание". 

"Имаме запаси от трапезна вода в склада. Отделно има и бидони с питейна, които се пълнят. Ние винаги имаме вода. Засилили сме мерките по дезинфекция и хигиена. Няма място за паника".

По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени