Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От Мариупол до Одеса: Героизъм и преподаване по време на война

| обновено на 14.08.24 в 11:13
Снимка: Олександър Барон

В ефира на предаването "Нашият ден“ актрисата Горица Радева и историкът Александър Середа споделят своите лични преживявания и впечатления от живота в Украйна по време на войната, представяйки различни аспекти от живота и предизвикателствата, с които се сблъскват.

Горица Радева разказва как събитията в Мариупол я шокират и вдъхновяват едновременно. За нея е изненадващо и впечатляващо, че в 21-ви век има хора, които проявяват такова героично поведение и се борят до последно. Това я мотивира да започне своята дейност, като първо превежда едно интервю с участник в събитията, когото намира във Facebook. След като му пише за превода, той ѝ отговаря, което дава начало на тяхната комуникация. Липсата на адекватна информация за бойците от батальона Азов на български език я подтиква да се задълбочи в темата.

През февруари 2022 г., малко преди началото на войната, Горица посещава Украйна за първи път и е силно впечатлена от архитектурата в Одеса. Според нея руското общество е доведено до състояние на безпомощност чрез мизерен начин на живот и всеобщ страх. Това, според нея, води до масово зомбиране на населението, което безропотно гласува за Путин, и тя смята, че няма 

Горица не вярва, че великата руска култура може да бъде оправдание за войната и изразява учудването си, че този народ не е научил нищо от своите велики поети и драматурзи. Нейният най-голям страх е да не попадне в плен, но подчертава, че никога не е изпитвала трудности сред хората от Азов. Усеща, че е точно там, където иска да бъде, сред хората, с които иска да бъде.

Историкът Александър Середа, преподавател в Педагогическия институт в Одеса и един от малкото историци османисти в Украйна, споделя своя опит от преподаването по време на война. Той подчертава, че войната налага нови акценти в преподавателската дейност, като особено важно става умението да преценяваш ситуацията при военна тревога. Животът на студентите, както и неговият собствен, зависят от бързите и точни решения, които трябва да се взимат в критични моменти. Войната, по думите му, внася кардинални промени в образователната сфера, променяйки както съдържанието, така и начина на преподаване.

Техните разкази дават личен поглед върху живота в Украйна по време на конфликта, разкривайки трудностите, страховете и решенията, които хората трябва да вземат в ежедневието си.

Чуйте разговорите в звуковите файлове. 



По публикацията работи: Зоя Димитрова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени