Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Хамас" иска израелско изтегляне от Газа и връщане на разселените палестинци

Снимка: Алами/Ройтерс

Всяко споразумение за прекратяване на огъня в Газа трябва да включва пълно израелско изтегляне от Газа и връщане на разселените палестинци. Това се казва в изявление на представителя на "Хамас" Хосам Бадран, цитирано от "Ройтерс", след подновяването на преговорите за примирие в катарската столица Доха през изминалия ден.

АФП информира късно снощи, че в преговорите ще се включват и британският външен министър Дейвид Лами, както и френският му колега Стефан Сежурне.

По време на съвместното им посещение днес Лами и Сежурне ще се срещнат с външния министър на Израел Израел Кац и министъра на стратегическите въпроси Рон Дермер. Агенцията коментира, че присъствието на първите дипломати на Франция и Великобритания в допълнение на диплометическите усилия до момента е сигурен знак, че има риск ситуацията в Близкия изток "да излезе извън контрол".

Съединените щати също изпратиха, пояснява АФП - това е специалният пратеник, Амос Хохщайн, а директорът на ЦРУ Уилям Бърнс също участва в преговорите.

Не е ясна позицията на Иран, който се зарече да отмъсти за убийството на лидера на Хамас Исмаил Хания в Техеран. Според британския външен министър Дейвид Лами, цитиран от Франс прес, всяка иранска атака срещу Израел "би имала опустошителни последици за региона".


По публикацията работи: Венцислав Василев

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна