Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Новото правителство на Великобритания подготвя мерки за борба с екстремизма

Ивет Купър
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Британският министър на вътрешните работи Ивет Купър обеща да предприеме мерки срещу хората, "налагащи вредни и омразни вярвания" и да "заложи" нов подход за борба с екстремизма след бунтовете, които избухнаха в Обединеното кралство по-рано този месец. Екстремното женомразство ще бъде третирано като форма на тероризъм за първи път според плановете на правителството. 

Министерството на вътрешните работи възложи спешно разработване на нов подход за противодействие на екстремизма. Проектът има за цел да предостави анализ и препоръки как страната да се "справи със заплахата, породена от екстремистки идеологии". 

Ще бъде изготвена нова правителствена стратегия за борба с екстремизма, за да отговори на променящите се модели на екстремизъм в Обединеното кралство. От Министерството на вътрешните работи отбелязаха, че схемата ще разгледа възхода както на ислямисткия, така и на крайнодесния екстремизъм в Обединеното кралство, както и на по-широки идеологически тенденции, включително екстремното женомразство или вярвания, които се вписват в по-широки категории като “пристрастяване към насилие“. 

Министърът на вътрешните работи Ивет Купър заяви за "Сънди телеграф": 

"Прекалено дълго правителствата не успяха да се справят с нарастването на екстремизма, както онлайн, така и по нашите улици, и видяхме как броят на младите хора, радикализирани онлайн, расте. Подстрекателството към омраза от всякакъв вид разрушава и разкъсва самата тъкан на нашите общности и нашата демокрация“. 

Около 460 души досега са се явили пред магистратските съдилища във връзка с безредиците, предизвикани от дезинформация около заподозрения за нападението с нож в Саутпорт. Най-малко 72 души на възраст под 18 години са обвинени. Междувременно ново проучване показва, че три четвърти от мюсюлманите казват, че се притесняват за безопасността си, което е увеличение от почти 60% след безредиците.


По публикацията работи: Венцислав Василев

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени