Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Русия обяви, че е превзела село в Донецка област, Украйна - че е унищожила мост в Курска

Руска самоходна 122-милиметрова ракетна установка БМ-21 `Град` стреля в близост до бойната линия край Соледар, Донецка област, Украйна, 13 август 2024 г.
Снимка: Министерство на отбраната на Русия

Украйна съобщи, че е ударила втори ключов мост в района на Курск, опитвайки се да прекъсне маршрутите за доставки на Москва. Междувременно Русия засили натиска си в Източна Украйна, като заяви, че е превзела още едно село само на няколко километра от украинския логистичен център Покровск. 

"Минус още един мост", заяви командирът на украинските военновъздушни сили Николай Олешчук в Телеграм, публикувайки въздушно видео на взрив, разкъсващ мост край руския град Званное. Не е ясно кога Украйна е извършила атаката. Олешчук не посочи дата, а руски военни блогъри споделиха снимки на разрушения от, както изглежда, същия мост от събота.

Киев изпрати войски и бронирани машини през границата на 6 август, в най-голямата си атака на руска територия, откакто Кремъл започна инвазията си в Украйна през февруари 2022 г.

В петък Украйна обяви, че е разрушила друг мост в съседния руски град Глушково, като и двата моста се намират на река Сейм.

Според руски военни блогъри атаките срещу двата моста са оставили Русия с ограничени възможности за преминаване на реката в района.

Русия съобщи днес, че нейните сили са превзели Свиридоновка - друго селище на фронтовата линия в Украйна, разположено на около 15 км от Покровск. Гладът се намира на кръстовището на ключов път, който снабдява украинските войски и градове по целия източен фронт, и отдавна е цел на руската армия.

По-рано днес украинските сили обявиха, че са предотвратили руска ракетна атака срещу столицата Киев, където преди зазоряване се включиха сирените за въздушно нападение. Това е третото нападение с балистични ракети срещу украинската столица.

Украински безпилотни самолети са атакували съоръжение за съхранение на петрол в южната част на Ростовска област в Русия рано сутринта днес и са предизвикали голям пожар, съобщи местният губернатор


По публикацията работи: Венцислав Василев

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени