Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нетаняху: Водим преговори за връщане на заложниците, но "Хамас" се инатят

Министър-председателят на Израел Бенямин Нетаняху
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Израел води преговори за връщане на заложниците, държани в Ивицата Газа, но "Хамас" са тези, които се инатят, заяви премиерът Бенямин Нетаняху. В опит да ускори сключването на примирие в региона пристига за пореден път държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън.

Бенямин Нетаняху обвини "Хамас", че проявява инат в преговорите за примирие в Газа и призова за засилване натиска върху палестинската екстремистка групировка. По думите му Израел може да прояви гъвкавост по някои въпроси, но има и принципи, които няма да прекрачи.

"Хамас" до този момент проявява инат. Дори не изпратиха свой представител на разговорите в Доха. Затова натискът трябва да е насочен към тях, не към израелското правителство."

Американският държавен секретар Антъни Блинкън пристига на десетото си посещение в региона. Той ще се опита да ускори сключването на споразумение за прекратяване на огъня след месеци на преговори с посредничеството на Съединените щати, Египет и Катар. Преди посещението на Блинкън Вашингтон направи предложения, с които смята, че ще се сближат позициите на двете страни. 

След катарската столица Доха преговорите се пренасят в Кайро като международната общност настоява за сключване на примирие час по-скоро, за да се избегне разрастване на конфликта към Ливан и Иран.

На този фон Израел продължава офанзивата си в ивицата Газа. При последните израелски бомбардировки е засегната къща в централния град Дейр ал Балах, при което са загинали жена и шестте ѝ деца. При удари в северния град Джабалия и в централната част на Газа са убити общо осем души. Според управляваните от "Хамас" здравни власти на Газа близо 40 100 е достигнал броят на жертвите от палестинска страна. 


По публикацията работи: Венцислав Василев

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени