Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ураганът Ернесто наближава Великобритания

Ураганът Ернесто остави Пуерто Рико и Бермудите без ток
Снимка: ЕПА/БГНЕС

„Останките“ от урагана Ернесто ще връхлетят части от Обединеното кралство тази седмица с проливни дъждове и сила на вятъра до 90 километра в час, предупреди метеорологичната служба.

Ураганът Ернесто вилня в северната част на Атлантическия океан миналата седмица с ветрове от 100 километра в час и остави стотици хиляди хора в Пуерто Рико и Бермудите без ток. 

Британската метеорологична служба сега издаде поредица от предупреждения за проливен дъжд в Обединеното кралство през тази седмица, тъй като въздушната система с ниско налягане, пропита с остатъчната енергия на Ернесто, наближава британските брегове. Това е трети ураган от „сезона на ураганите“ в Атлантическия океан. 

Макар и Ернесто да достига британските брегове отслабнал и по-скоро със силата на тропическа буря, метеоролозите предупреждават срещу подценяване на обстановката, особено в Шотландия, тъй като дъждовете ще бъдат много обилни, а ветровете достатъчно силни. Очакват се проблеми за обществения транспорт, наводнени пътищата, както и потенциални прекъсвания на електрозахранването и наводнения в домове и предприятия.


По публикацията работи: Георги Даскалов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени