Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кулата Снежанка, Музеят на родопския карст и църквата в Пампорово - символи и дух

4
Кулата Снежанка
Снимка: Мила Младенова

Да се издигнеш над земята и да погледнеш над върховете, така както само птиците го могат. Това е усещането, когато се качим на телевизионната кула Снежанка. Тя е построена на най-високия едноименен връх в Пампорово 1926 метра.
Кулата Снежанка е част от Стоте национални туристически обекта и е една от основните забележителности и символи в курорта Пампорово.
Любопитен факт е, че върхът на кулата дава метър и половина отклонение от основата, а при ураганни ветрове се люлее.

Телевизионната кула Снежанка е построена през 1978г в Родопите, на връх Снежанка, който е висок 1926 м., и е най-високият връх в района на курорта Пампорово, а кулата е висока 156 метра. В горната си част Снежанка има два пръстена. До различните етажи на кулата се стига с асансьор.

Кулата Снежанка

Оборудването в долният служи за пренос на телевизионен и радио сигнал. В горния се намира заведение с панорамна тераса, предлагащо спираща дъха гледка към Родопите във всички посоки, разказа за "Хоризонт" Костадин Беленозов, главен експерт туризъм и спорт в община Чепеларе.

До връх Снежанка и кулата може да се стигне пеша по туристическа пътека или с лифт. Достъпът с автомобил е възможен само през топлите месеци, когато няма сняг. 

От подножието на кулата Снежанка започват няколко от ски пистите на к.к. Пампорово, включително една от най-стръмните – Стената, която се препоръчва само за напреднали скиори. През последните години, заради мащабните инвестиции на писта Стената се провеждат международни ски и сноуборд състезания от най-висок клас.

Пампорово

Музеят на родопския карст в Чепеларе е единствен на Балканите.

Той притежава богата сбирка от различни видове скали и пещерни образувания. За разделите на музея ни разказа Мария Цветкова – уредник биоспелеология в Музея на родопския карст.

Църквата

Църквата "Успение на Пресвета Богородица" е своеобразен духовен център на Пампорово. Построена е изцяло с дарения.

Стотици вярващи, гости, туристи - наши и от чужбина почетоха храмовия празник на църквата. Храмът е с внушителни размери изграден с помощта на дарения преди повече от 20 години.

Пристигат хора от Чепеларе, Смолян, Асеновград и Пловдив, за да почетат Божията майка и да се помолят.

Църквата

Божествената света Литургия отслужи свещеноиконом Запрян Шиков, секретар на Архиерейското наместничество в Смолян и председател на храма заедно със свещеник Васил Маджаров. Църковните песнопения изпълниха хористи от райковската църква „Св. вмчца Неделя”. Всички заедно и в един глас се помолиха с молитва "Отче наш".

"Пресвета Богородице, спаси нас! Тя е Майка на всички, няма да ни остави сираци, а  ще бъде тук, до нас, през всичките дни, до свършека на света, каза в словото си иконом Шиков. Той честити празника на  имениците с благопожелание за радостни дни и духовно преуспяване.

В края на храмовото тържество бе отслужен празничен водосвет за здраве и благословение на енорията и на всички присъстващи. По традиция на споделилите храмовия празник, бяха раздадени благословени ястия. 


Още по темата слушайте в звуковите файлове. 


По публикацията работи: Гергана Хрисчева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени