Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петролът поевтинява заради пониженото търсене от Китай и ситуацията в Близкия изток

Петролът поевтинява заради пониженото търсене от страна на най-големия световен потребител - Китай и ситуацията в Близкия изток. Инвеститорите следят внимателно посещението на американския държавен секретар Антъни Блинкън в Тел Авив.

Фючърсите на сорта Брент, смятан за референтен за цените в Европа, се понижават към 10-дневно дъно от 79 долара за барел, задълбочавайки спад от близо 2% през предходната сесия заради опасения, свързани с намаленото потребление на петрол в Китай. Миналата седмица стана ясно, че износът от втората по големите икономика света сериозно се забавя, което ще повлияе върху производствените процеси и необходимостта от петролни продукти. Това беше последвано от низходяща ревизия на прогнозите на ОПЕК и МАЕ за растежа на глобалното търсене на петрол за 2024 г., цитирайки по-слаби данни и намаляващо търсене в Китай.

В същото време инвеститорите се фокусират около резултатите от посещението на Антъни Блинкън в Израел, където държавният секретар на Съединените щети призова за примирие и подчерта, че това може да е последната възможност за постигането му заедно с размяна на заложниците и първа крачка към "устойчив мир и сигурност".

Развоят на събитията в Газа е само един от елементите, които следят пазарните играчи. Всички са в очакване и на речта на ръководителя на Федералния резерв Джером Пауъл, на която той ще очертае следващите ходове в лихвената политика. Засега най-сериозно се гледа на възможността за намаление на водещите лихви с 25 базисни пункта, но анализаторите не изключват и по-смела стъпка от 50 базисни пункта. Пауъл ще говори в края на седмицата във важен икономически симпозиум в Джаксън Хол.

Графика на петрол Брент (в долари за барел)


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени