Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Радостина Александрова: Маймунската шарка протича с грипоподобни симптоми и болезнени лезии

Ваксина Imvanex, използвана за маймунска шарка.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

На 14 август Световната здравна организация обяви маймунската шарка за извънредна ситуация от международно значение.От СЗО потвърдиха, че в Швеция е открит първи случай на заразяване с маймунска шарка, извън Африка.

Вирусът е идентифициран през 1959 г. в Дания, каза пред Радио София проф. д-р Радостина Александрова от Института по експериментална морфология, патология и антропология с музей при БАН.

„Независимо от наименованието този вирус засяга много видове животни – маймуни, катерици, плъхове и затова в края на 2022 г. наименованието беше променено на mpox. А иначе знаем, че от 1970 г. може да предизвиква заболявания и при хората“, обясни проф. Александрова.

Проф. Радостина Александрова

Тя посочи, че до 2017 г. е имало малки огнища на болестта само в определени райони на Африка.

„През 2017 г. започна едно много по-голямо огнище в Нигерия, продължи около 1 година и е вариантът на вируса, който през 2022 г. предизвика тази световна епидемия. Тогава СЗО отново обяви такава извънредна ситуация, защото този вирус излезе от Африка. Тази епидемия затихна април месец тази година, но обхвана повече от 95 000 души в 115 държави и има 185 смъртни случаи“, посочи вирусологът проф. д-р Радостина Александрова.

Тя добави, че тогава mpox е бил задвижен от т. нар. тип 2, докато сега бушува тип 1. Голямата тревога идва от големия брой заразени, които от началото на годината са около 14 000 души в Конго, с повече от 500 смъртни случаи, каза проф. Александрова.

„Това, което прави впечатление е много сериозното засягане на деца, като броят на децата и юношите под 15 години е 56% от случаите, а те са 79% от смъртните случаи. В последните дни преди обявяването на извънредната, вирусът беше идентифициран в съседни на Конго държави, включително в държави, в които никога преди това не е имало такова заболяване“, каза проф. Александрова.

Тя добави, че заболяването при децата протича тежко, както и при хората с имунни дефицити. По думите й, децата са засегнати по-често, тъй като от 1980 г. не се прилага ваксина за едра шарка, чийто вирус е много близък до този на маймунската шарка.

Заразяването с вируса става при много близък контакт, като много често това се случва при сексуален контакт, посочи проф. д-р Радостина Александрова. Симптомите са грипоподобни, с увеличени лимфни възли и лезии по цялото тяло, които могат да бъдат изключително болезнени. Човекът е заразен докато и последната лезия не зарасне до здрава кожа.

Подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Полина Начева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени