Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Британският предприемач Майк Линч е сред изчезналите при потъналата заради торнадо яхта

Британският предприемач Майк Линч
Снимка: Ройтерс

Британският предприемач Майк Линч е сред изчезналите, след като суперяхта с 22 души на борда потъна край бреговете на Сицилия по време на силна буря.

59-годишният Майк Линч, известен като "британкия Бил Гейтс" и е основател на Autonomy Corporation, се смята за един от четиримата британци, обявени за изчезнали, докато съпругата му Анджела Бакарес е била спасена, каза източник, запознат със ситуацията, пред британските медии.

Би Би Си установи, че  яхтата е собственост на Revtom - фирма, регистрирана на остров Ман. В последния годишен отчет на компанията, подаден през април, законният собственик на Revtom е посочен като Анджела Бакарес, съпругата на Линч. Говорител на Майк Линч отказа коментар.

Петнадесет души бяха спасени от 56-метровата ветроходна яхта от патрулни лодки на бреговата охрана и пожарникари, включително едногодишно британско момиченце. Едно тяло е намерено близо до останките, но други шест са в неизвестност.

Името на Майк Линч беше в заглавията през последните месеци, заради нашумял случай на измама, свързан с продажбата на неговата софтуерна компания на Hewlett-Packard през 2011 година. Линч беше обвинен от Hewlett-Packard в умишлено завишаване на стойността на Autonomy. Той обаче бе оправдан, след като прекара 13 месеца под домашен арест в Сан Франциско.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени