Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 121 хил. души в Курска област са били евакуирани заради украинската операция в региона

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Над 121 хиляди души от девет гранични района в Курска област са били евакуирани вследствие на продължаващите от 6 август насам сражения на руските сили с украинските войски. Москва изключи възможността за мирни преговори с Украйна предвид атаката на Киев. Подробности от редактора Ивелина Георгиева:

Според помощника на руския президент Юрий Ушаков предложенията за мирни преговори, направени от президента Путин, сега не са валидни, но не са отменени.

"В този момент би било напълно неуместно да се влиза в какъвто и да било преговорен процес", подчертава Ушаков.

През юни Путин каза, че Русия ще прекрати войната в Украйна, само ако Киев се съгласи да се откаже от амбициите си за НАТО и да предаде всичките четири провинции, претендирани от Москва.

Междувременно президентът Володимир Зеленски очерта целите на операцията в Курска област:

"Основната задача на нашите отбранителни операции е да унищожим колкото може повече руски боен потенциал и да проведем максимален брой контранастъпателни действия. Така нашата операция в района на Курск ще създаде буферна зона на територията на агресора", заяви Зеленски.

Украинските сили твърдят, че са превзели още селища в Курска област.

Същевременно руските войски напредват в Донбас към ключовия град Покровск. Там местните власти издадоха заповед за задължителна евакуация на семействата с деца.

В поредното си обръщение украинският президент отново настоя за ускоряване на доставките на военна помощ от съюзниците. А от сайта на федералното правителство на Германия, стана ясно, че страната е доставила нов транш бойна техника, който включва средства за противовъздушна отбрана, дронове и помощни машини.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени