Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Конгрес на демократите в САЩ, на който се очаква номинирането на Камала Харис за президентската надпревара

Камала Харис
Снимка: ЕПА/БГНЕС

В Чикаго започва Националния Конгрес на Демократическата партия на САЩ, който се очаква да номинира официално Камала Харис като кандидат за Белия Дом.

Конгресът на Демократическата партия, провеждащ се в традиционно гласуващият в тяхна подкрепа щат Илинойс ще продължи до четвъртък. Събитието събира повече от 4000 делегати от цялата страна, които се очаква да потвърдят Камала Харис и Тим Уолц като официални кандидати в битката за президентската надпревара.

Обикновено Конгресът включва поименно гласуване на делегатите за официално номиниране на кандидатите за президент и вицепрезидент, но поради факта, че Харис смени Джо Байдън само няколко месеца преди изборите, се наложи преди събитието да се проведе виртуално поименно гласуване, за да се избегнат потенциални проблеми в щата Охайо, чието законодателство и времеви ограничения можеше да предотвратят включването на Харис и Уолц в бюлетината за изборите.

Коментатори твърдят, че мястото на Конгреса не е избрано случайно и въпреки, че Чикаго е считан за крепост на Демократите, той се намира само на час път с автомобил от два ключови за изборите щати - Мичиган и Уисконсин, от които до голяма степен зависи изхода от битката за президентския пост.

В първия ден от Конгреса се очаква да говори президента Джо Байдън, който се очаква да предаде символично щафетата на Камала Харис пред елита на партията. В първия ден ще говорят още и бившият държавен секретар Хилари Клинтън, която беше кандидатът на демократите за президент през 2016 г., както и първата дама Джил Байдън.

В останалите дни се очаква речи да изнесат бившите президенти Барак Обама и Бил Клинтън, както и видни активисти и конгресмени на партията.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени