Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Откриха над 30 нови вкаменелости от гръбначни животни в Трънско

Снимка: Национален природонаучен музей при БАН

Над 30 нови вкаменелости от гръбначни животни откриха учени по време на Седмата палеонтологична експедиция на Националния природонаучен музей при БАН край град Трън, която се проведе от от 2 до 10 август тази година. Новите находки ще позволят на палеонтолозите да разкрият повече детайли за това как е изглеждал животинският свят в района преди повече от 80 милиона години.

Преди години учените започват да проучват находището заради динозаврите, но се оказва, че останките от костенурки са най-често срещаните животни там, каза пред Радио София палеонтологът и палеоилюстратор Владимир Николов от Националния природонаучен музей при БАН.

„Имаме късмета там да са се съхранили подходящия тип скали, в подходящата природна обстановка, които да запазят до наши дни останки от тези животни. Тази година, освен костенурки, успяхме да открием три зъба от крокодилоподобни, няколко костици от земноводни, зъби и люспа от едни много интересни костни риби, които днес не съществуват в Европа, потенциално яйца от насекоми, нещо, с което нашето находище се оказва уникално за страната ни. Това може би са първите останки от насекоми от времето на динозаврите, открити в България, но това предстои да бъде потвърдено“, обясни Владимир Николов.

Ако това се потвърди, находките от Трънско ще се окажат първите следи от мезозойски насекоми у нас.

Освен останки от гръбначни животни палеонтолозите са открили и много фосилизирани семена и ядки от растения, които подсказват, че растителността в района е била доста разнообразна.

Подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Полина Начева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени