Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Блинкън: Нетаняху потвърди подкрепата си за предложението за примирие

Антъни Блинкън и Бенямин Нетаняху
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън заяви, че израелският премиер Бенямин Нетаняху го е уверил в подкрепата на новото предложение за преодоляване на огъня в Ивицата Газа, което има за цел да преодолее различията между Израел и "Хамас", съобщават Франс прес и Ройтерс.

"В много конструктивна среща с министър-председателя Нетаняху днес той ми потвърди, че Израел приема предложението. Той го подкрепя. Сега е задължение на "Хамас" да направи същото", каза Блинкън пред репортери в Тел Авив.

Държавният секретар на Съединените щати отбеляза, че процесът на прекратяване на огъня в Газа е предвиден да "продължава на етапи".

"Първо, първоначално прекратяване на огъня. В продължение на шест седмици, в които се освобождават заложници и се разменят затворници. И започват преговори относно условията, необходими за трайно прекратяване на огъня", уточни той. Блинкън подчерта, че ако "Хамас" се грижи за благосъстоянието на палестинците, тогава "ще каже "да" на последното предложено споразумение".

Блинкън отбеляза, че Нетаняху е обещал да изпрати израелски екип за нови преговори за примирие и че Израел се е съгласил да планира "в следващите седмици" ваксинация срещу полиомиелит в Газа.

Американският държавен секретар също така каза, че е поискал от лидерите на Израел да предприемат действия срещу поредица от насилствени атаки на заселници срещу палестинци в окупирания от Израел Западен бряг.

Той допълни, че ще пътува във вторник до Катар, ключовият посредник с "Хамас", след като посети Израел и Египет, за да прокара предложението за прекратяване на огъня.

Египет и Катар "са нашите два важни партньори в това усилие да постигнем финалната линия на споразумението за прекратяване на огъня, да върнем заложниците у дома, да поставим всички на по-добър път към траен мир и сигурност", посочи още Блинкън пред репортери в Тел Авив.

Междувременно израелският премиер Бенямин Нетаняху заяви, че процесът на постигане на споразумение за ново прекратяване на огъня и обмен на затворници между неговата страна и "Хамас" е "вече в първия етап".

Говорейки във видео, публикувано в социалните медии, докато държавният секретар на Съединените щати Антъни Блинкън проведе пресконференция и обяви, че Израел е приел последната версия на сделката, предложена от посредниците, Нетаняху първо благодари на Вашингтон за "разбирането", което "прояви към нашите жизненоважни интереси в областта на сигурността, в хода на съвместните ни усилия да постигнем освобождаването на нашите заложници".
По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени