Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Зеленски: Украйна вече контролира над 1250 кв.км и 92 селища в руската Курска област

Президентът на Украйна Володомир Зеленски
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Украинският президент Володимир Зеленски заяви в понеделник, че неговите сили вече контролират над 1250 квадратни километра от руския Курск регион, предаде Ройтерс.

"Към днешна дата нашите сили контролират над 1250 квадратни километра територия на врага и 92 населени места“, посочи Зеленски в реч пред посланици в Украйна.

Той отново призова съюзниците на Украйна да разрешат западните оръжейни удари дълбоко на територията на Русия, като каза, че липсата на подобно разрешение е основната причина Украйна да не може да спре настъплението на руските войски на фронтовата линия на изток.

"Наивната, илюзорна концепция за така наречените червени линии по отношение на Русия, която доминираше в оценката на войната от някои партньори, се разпадна тези дни някъде край Суджа", каза той в обръщение към посланиците, имайки предвид граничния град в руската област Курск, която в момента е под украински контрол.

"Руската гранична зона срещу нашата Сумска област е почти изчистена от руско военно присъствие. Преди няколко месеца много хора по света биха казали, че това е невъзможно и биха прекрачили най-строгата "червена линия" на Русия", каза Зеленски.

"Ако нашите партньори ни бяха позволили далекобойни удари по Русия, ние нямаше да се налага да започнем Курската операция", каза още той, добавяйки, че "тази операция е "най-голямата инвестиция" за връщането на украински военнопленници у дома".

Той също така подчерта значението на международната подкрепа, като призова партньорите на Украйна да осигурят дългосрочни способности за по-нататъшно противодействие на руската агресия, като същевременно призова украинските дипломати да продължат да събират глобална подкрепа и да налагат по-строги санкции срещу Русия, като посочи, че настоящите санкции вече значително са отслабили икономик на Кремъл.
По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени