Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фотоизложба от днес ни кани:

Срещнете Татяна Лолова пред Народния театър "Иван Вазов"

Снимка: Личен архив на Татяна Лолова

В градската градина пред Народния театър "Иван Вазов" днес се открива изложбата "Жена с много лица" – част от Националната програма “Татяна Лолова на 90 години”.

"В живота си тя не искаше да е звезда, а невидима. На сцената и на екрана - Тя беше звезда, защото държеше публиката от първата до последната минута на актьорското си присъствие" – пише за нея кураторът на изложбата Георги Тошев.

Експозицията е с неизвестни черно-бели фотографии. Повечето от тях са от личния архив на Татяна Лолова (10.02.1934 - 2021), предоставен от нейното семейство.

Татяна Лолова и Георги Тошев  Снимка: Ани Петрова

"Всеки от нас има спомен и представа за нея. Дали е на 6, на 12 или в годините на нейната актьорска зрялост, ще я разпознаем. Показваме един сгъстен фоторазказ за един много динамичен, шарен, усмихнат живот на една изключителна жена и актриса – каза пред БНР-Радио София Георги Тошев. Журналистът е съставител и редактор на книгата „Татяна Лолова от А до Я. Бележки, мисли, снимки“, издадена по повод годишнината на любимата актриса. – Много са хубави тези градски акции, защото дават възможност, разхождайки се в София, изведнъж да я срещнеш. Татяна Лолова до последно беше съпътствана от мъдрост и елегантност. Тя беше актрисата, която можеш да срещнеш и заговориш. В същото време тя не фамилиарничеше с публиката. Изложбата е без официалности и излишни думи. От всяка снимка тя ни казва нещо. И това също е нещо лично."

Експозицията ще остане пред Народния театър "Иван Вазов" до първите дни на септември.

След това ще бъде показана и в Пловдив (от 10 септември), а по-късно – и в Бургас.

Чуйте разговора на Лили Големинова.

  • Националната програма „Татяна Лолова на 90 години“ включва още документалният филм „Последният спектакъл“ на режисьорите Калояна Климентова и Георги Тошев.
    Филмът събира архивни кадри и снимки – някои от които се показват публично за пръв път, разказващи за забележителния житейски и творчески път на голямата актриса, както и за последните месеци от живота ѝ.
По публикацията работи: Георги Нейков

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени