Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нина Спасова: Ако Нетаняху не се съгласи за размяна на Баргути, няма да очакваме примирие

| Интервю
Нина Спасова
Снимка: личен архив

Няма особен оптимизъм в района на Близкия Изток, нито сред хората, нито сред медиите, които анализират ситуация. След срещата с Блинкен Нетаняху каза, че Израел ще приеме американското предложение, което е модифицирано след края на май. но все още условията са същите и непроменени за аудиторията.

 Това каза в интервю пред БНР журналистът арабист Нина Спасова.

Утре се очаква в Кайро да започнат преговорите, в доста странна форма, там участват само разузнаванията – ЦРУ, Мосад и спецслужбите. Този непряк диалог между Хамас и  Израел ми се струва, че доста обрича диалога, коментира тя.

И обясни, че Хамас продължава да държи на искането, а "и новият ръководител Яхия Синуар каза, че основно за него са затворниците, които иска да бъдат освободени срещу израелските заложници".

Блинкън от Израел: Това е може би последната възможност да получим примириеДейвид Лами: Има риск от пълномащабна война в Близкия изток

"Той посочи конкретни имена. Много държи на  Маруан Баргути, Оказа се, че това е много сериозно препятствие пред преговорите. Защото за палестинците Баргути е популярна личност, в затвора е от 2004 г. и е може би единствената обединяваща фигура, има силно влияние. Но за Израел е терорист и има 4 доживотни присъди.  И точно заради тази влиятелност, едва ли Нетаняху ще се съгласи да го размени срещу еврейските заложници", коментира Нина Спасова.

Според нея за постигане на примирие, надеждите са насочени към САЩ:

"Разчита се на САЩ и определено има натиск от тяхна страна, въпросът е докъде са готови да стигнат. Вероятно ще се опитат да притиснат Хамас да промени поне конкретните имена на списъка на затворниците. При една такава размяна през 2011 г. бяха разменени 1000 за един. Въпросът е сега не количествено, а качествено, точно тези имена, на които държи Палестина и Хамас дали могат да бъдат променени. Ако Нетаняху не го размени Барути, няма да очакваме примирие."

Нина Спасова съобщи, че според последните проучвания кандидатът за президент в САЩ Камала Харис води с 5%, "ако тя е победителят нещата ще останат в това русло по отношение на Близкия Изток, доста балансирано, макар палестинците да не са доволни“.

"Ако победата е на Тръмп, може да се очаква небалансирана политика, каквато беше в първия му мандат", посочи журналистът арабист.

Цялото интервю чуйте в двуковия файл.
По публикацията работи: Александра Никова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени