Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проучване: Вълна от независими и по-млади към Камала Харис

Тръмп губи подкрепа след оттеглянето на Байдън от надпреварата за Белия дом, сочат данните

| Интервю
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Вицепрезидентът Камала Харис води пред Доналд Тръмп, показва последното национално проучване на "Емерсън полинг" за електоралните нагласи в САЩ, което бе публикувано преди дни. Резултатът за нея е 50 процента, а за Тръмп 46 при статистическа грешка плюс/минус 3 пункта. 

Забелязва се спад в подкрепата за Тръмп и покачване за демократите, като има вълна от независими и по-млади към Харис. Според допитването 5% от вероятните гласоподаватели все още не са решили за кого да гласуват.

Въпреки че историята познава ярки случаи, в които прогнозите се оказват далече от реалността, интересът към данните от допитванията не спада.
 
Спенсър Кимбъл, който е изпълнителен директор на "Емерсън колидж полинг", обяснява в интервю за БНР, че при предизборните допитвания се гледа към вероятните гласоподаватели - не само тези, които са регистрирани, а и тези, които биха дошли и гласували в деня на вота:

"Разглеждаме това като движеща се мишена и се опитваме да разберем кои са тези, които ще гласуват. Това прави прогнозите трудни понякога".

Резултатите от допитванията за президентските избори са в процес на стабилизиране след оттеглянето на президента Джо Байдън от надпреварата и опита за покушение върху бившия президент Доналд Тръмп

"През този цикъл е малко по-различно, защото имаме нов кандидат от страната на демократите и надпреварата е в състояние, което може да се опише като "шок". Ще отнеме малко време на избирателите да привикнат с новия кандидат. През месец август очаквам много вариране в допитванията и нещата да се стабилизират вероятно в средата на септември", прогнозира Кимбъл.

Допитванията в тази сфера са еволюирали oт 1916-а, когато изданието "Literary Digest" е правило допитвания по пощата. През 70-те години се появяват допитванията по телефона, които се смятат за златен стандарт. По-късно идва миксът от телефонни обаждания и онлайн панели. При онлайн панелите има по-голяма вероятност да се засекат ключови избиратели като младежи и малцинства, които други методи пропускат. За Кимбъл панелите са златният стандарт на бъдещето

"Традиционно се подхожда с избиране на респонденти на случаен принцип, при който извършваш скрининг, като се свързваш със случайно подбрани хора. Но този процес стана много скъп. Сега използваме онлайн панели с участници, които са съгласни да участват в проучвания. И ако ми потрябват 18-20-годишни, има база с тях, с които мога да се свържа. Това е метод, който не залага на вероятност, но се използва като допълнение към извадки с дефицити", пояснява Кимбъл.

Как да разчитаме резултатите от тези допитвания?

"Първото нещо, което винаги да се гледа, е статистическата грешка. Всяко допитване представя диапазон от резултати. Може да видите 49 за единия и 46 за другия, но ако статистическата грешка е три процентни пункта, 49 може да падне до 46, а 46 да се изкачи до 49. Технически погледнато резултатите в това допитване не се различават. Много е важно като гледаме резултати да сме наясно как тази статистическа грешка действа", уточни Кимбъл.

Друг съвет е да се гледат няколко проучвания, както и източници, които представят данните на няколко агенции.

Повече по темата чуйте в звуковия файл.

По публикацията работи: Анастасия Крушева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени