Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нов магазин за сувенири в Русе предизвика естетичен спор

| Репортаж
Магазинче за сувенири в Русе
Снимка: Ася Пенчева

Лятото е времето за ваканция и пътуване, а за туристите най-важно е да си донесат нещо, което да им напомня за безгрижните дни. Какви сувенири обаче предлагат търговците? Защото преди седмица едно новооткрито магазинче в Русе предизвика полемика.

Десетките клишета, които вървят редом до името на Русе, говорят само за едно - този град е различен. От "Малката Виена" през "най-европейския град" до "градът на първите неща" с цялата условност на думата "неща". 

И така русенци се гордеят с постигнатото от дедите им - с парите им, с идеите им, с модерността им. Дори през комунистическите времена потокът от туристи не е стихвал и пасажерските кораби всеки ден акостират на дунавския бряг. 

Туристите тръгват, разглеждат, възхищават се и ... търсят нещо за спомен, както се прави навсякъде по света.

От миналата седмица точно пред перлата на Русе - Доходното здание, отвори врати специализирано магазинче за сувенири. То и стоката вътре станаха повод за дискусия. Този път естетическа - за кича и неговото място в живота ни. 

Мненията си споделиха пред БНР дизайнерът Венелин Молнар и управителят на "Общински пазари" Кунчо Кунчев, чиято собственост е магазинчето.

За Молнар опазването на градската среда е от изключително значение. На противоположното мнение е управителят на "Общински пазари" Кунчо Кунчев, чиято е идеята да се направи точно сувенирен магазин от някогашната книжарница току пред Доходното здание.

И естествено отговор дава най-добрият маркетолог - продавачката - кои стоки се търсят най-много?

Докато магазинчето се напълни със стока за всеки вкус и всеки джоб, на общинските управници им е време да потърсят контакти с катедрата по дизайн в университета, с художниците и артистите в града, за да запазят и развиват "архитектурното бижу с буржоазен дух". Иначе рискуваме да се обезличи. Невъзвратимо.

Подробности чуйте в зувковия файл.

По публикацията работи: Александра Никова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени