Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сарафов поиска дисциплинарно наказание за прокурор Димитър Франтишек

Борислав Сарафов
Снимка: БТА

Изпълняващият функциите главен прокурор Борислав Сарафов поиска от Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет да наложи дисциплинарно наказание на Димитър Франтишек Петров от Софийската градска прокуратура.

Искането е на база доклад от цялостна проверка на работата на магистрата през последните три години. До назначаването на тази проверка се стигна след разследване срещу телевизионния продуцент Нико Тупарев, по което Петров беше наблюдаващ прокурор.

Нико Тупарев: Или Франтишек има лична мотивация, или е болен човек

Констатирано е заобикаляне на изискването за случайно разпределение на преписките и делата и неправомерно задържане на обвиняемия за 72 часа.

От държавното обвинение съобщиха, че ревизията е установила много забавени и спрени досъдебни производства, които магистратът е наблюдавал, както и тенденциозна и незаконосъобразна оценка на факти и обстоятелства по някои от тях.

В искането на Борислав Сарафов до Прокурорската колегия се посочва и че натовареността на прокурор Димитър Петров през проверявания период не е била прекомерна и не е представлява пречка за добросъвестно изпълнение на служебните му задължения.

По публикацията работи: Ерол Емилов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени