Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Опра Уинфри даде подкрепата си за Камала Харис

Камала Харис
Снимка: АП/БТА

Прочутата телевизионна водеща Опра Уинфри се превърна в изненадата на третия ден на конгреса на Демократическата партия в Чикаго, след като излезе на трибуната и даде подкрепата си за кандидата за президент Камала Харис. 

Това беше първото появяване на Опра Уинфри на конгрес на демократите, въпреки че тя е известна със своята подкрепа за Демократическата партия от години. В речта си тя даде одобрение за кандидатите на демократите за Белия Дом – Камала Харис и Тим Уолц. Междувременно Уолц прие пред делегатите официално номинацията за кандидат – вицепрезидент. 

Медиите отбелязват, че до последно Опра Уинфри не е имала намерение да се включва в кампанията, но очевидно е променила намеренията си в последния момент. 

Известно е, че Опра Уинфри има голямо влияние върху настроенията на избирателите, особено сред жените и афроамериканците, като според проучване на университета в Мериленд подкрепата и за Барак Обама през 2008 година му е донесла над 1 милион допълнителни гласа. На сцената на конгресния център в Чикаго се качи и бившият президент Бил Клинтън, който даде подкрепата си за Камала Харис с думите, че:

"Камала Харис е единственият кандидат в тази надпревара с визията, опита, темперамента да бъде гласът на хората в добри и лоши дни". 

Междувременно кандидатът на републиканците и бивш президент Доналд Тръмп беше в Северна Каролина, където проведе първия си митинг на открито след опита за покушение срещу него през миналия месец. Той беше със засилена охрана, а подиумът му беше разположен зад бронирани стъкла. 

По време на речта си, която е част от поредица събития, провеждащи се паралелно с конгреса на Демократите, той акцентира върху въпросите на националната сигурност, като отправи обвинения към Джо Байдън и Камала Харис за начина, по който бяха изтеглени американските сили от Афганистан, а също и за войните в Украйна и Близкия изток. 

Той не пропусна да коментира и речите на политическите си опоненти по време на техния конгрес, като обърна специално внимание на бившата първа двойка Обама, като заяви, че те са били изпълнени с нападки към него. 


По публикацията работи: Венцислав Василев

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна