Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 6000 зрелостници се явяват на поправителна матура по БЕЛ

Снимка: Pixabay
Чуй новината! Чуй новината:

Над 6000 зрелостници са на поправителна матура по български език и литература. 

6 396 зрелостници ще се явят в 620 зали на 230 училища в страната. На матура може да се явят неуспелите от първия път, както и зрелостниците, които се нуждаят от по-висока оценка за кандидатстване във ВУЗ по предмет, по който вече са положили зрелостен изпит.

На матурата могат да се явят и тези, които нямат оценка от даден предмет в дипломата си за средно образование.

Тестът е от 22 задачи с избираем отговор, 16 с кратък свободен отговор и две с разширен свободен отговор. Има и есе по зададена тема или интерпретативно съчинение върху една или няколко изучавани художествени творби.

На 23 август ще бъдат задължителните изпити по профилиращ предмет и за придобиване на професионална квалификация, а на 26 август – допълнителните изпити по предмет по желание. Вторият шанс за учениците на матурата стана факт след предложени миналата година промени в Закона за образованието.

Този юни обаче МС определи, че зрелостниците, които искат по-висока оценка за ВУЗ, ще плащат по 35 лева за повторното явяване на матурата. Резултатите от повторните изпити ще бъдат обявени до 5 септември. При първите матури през юни средният резултат по БЕЛ достигна "Добър" 4.32.

От МОН определиха това като най-високите резултати от въвеждането през 2008 г. на задължителния държавен зрелостен изпит по БЕЛ.


По публикацията работи: Ерол Емилов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна