Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На 12 и 13 септември 2024 г. в Националния STEM център в София

Психичното здраве на учениците във фокуса на 11-ата Национална конференция по глобално образование

Снимка: Радио София

Училищата играят изключително важна роля за насърчаване на добро психично здраве и благосъстояние на учениците. Част от целите им е да създадат безопасна и подкрепяща среда, да свързват учениците със загрижени възрастни и да насърчават положителните взаимоотношения с връстници. Това ще са и част от темите на 11-ата Национална конференция по глобално образование тази година. Тя ще е под надслов „Изграждане на устойчиви млади хора – психичноздравни предизвикателства в глобален контекст“ и ще се проведе на 12 и 13 септември 2024 г. в Националния STEM център в София.

Конференцията се провежда за 11-и път, а от 7 години се обявява и конкурс по актуални теми „Глобално училище“, който тази година поставя акцент върху училищата, като среда, която подкрепя личностното развитие на младите хора в посока по-добро психично здраве, каза пред Радио София проф. Петранка Филева - член на Българската платформа за международно развитие и зам.-председател на Дружеството за ООН в България.

„Какво като говорим за глобално образование – то е да се създават глобални компетентности. Ако съдим по резултатите от PISA, не сме успели, защото сме малки в това, което може да се направи в образователната система, но полагаме усилия. Всяка година на тези конференции идват приблизително 100 учители, представящи училища от страната. Има желаещи учители да променят нагласата – и собствената, и на учениците, да възпитават критично мислене и да подготвят своите ученици за този бързо променящ се свят“, обясни проф. Филева.

Изборът на тема за конференцията през 2024 г., е продиктуван от разбирането, че психичното здраве влияе върху начина, по който мислим, чувстваме се и действаме, което е и в основата на способността ни да вземаме решения, да изграждаме взаимоотношения и да оформяме света, в който живеем.

По думите на проф. Филева в българските училища е необходимо и повече от патриотичното възпитание.

„Струва ми се, че трябва да има баланс. Не може да „се рита“ срещу една съществуваща тенденция – светът се глобализира. Новите комуникационни технологии го направиха възможно, има много ползи от това“, смята проф. Петранка Филева.

През първия ден на предстоящата конференция ще бъдат обсъдени предизвикателствата, свързани с психичното здраве на младите хора. Вторият ден ще бъде посветен на представяне на иновативни и ефективни методи за адресиране на проблемите пред учениците. Предвидени са и работилници за творчески идеи, подпомагащи формирането на практически умения.

Подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Полина Начева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна