Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изложба, вдъхновена от разговори на художници със затворници

Снимка: Галерия "Доза"

Изложба, създадена след срещи на художници със затворници, ще бъде подредена в галерия "Доза" от 26 август до 14 септември. Експозицията е озаглавена "Между обитатели (Изкуство от затвора)" и е курирана от Цветелина Анастасова, съобщават организаторите, цитирани от БТА.

Със свои творби в събитието участват Антония Колева-Нитра, Драгомир Костадинов- PXRN, Mира Недялкова, Михаела Зоева, Стефан Чурчулиев. Автор на графичната идентичност е Аделина Бонева. 

"Между обитатели" е продължение на дългогодишното ни изследване върху свободата на духа у артиста и лишения от свобода. В рамките на платформата за съвременно визуално изкуство Advertising Artists даваме възможност за наблюдение върху взаимодействието между две групи с различни особености – артисти и затворници, всички те често поставяни отвъд границите на общоприетото“, разказват от екипа.

Организаторите припомнят, че досега са осъществени изложбите "Песен за човека" (2020), "Отвън/ навътре" (2021), "Отворени пространства - "Дуел" в затвора“ (2022) и изданието "Затвор - изкуство зад решетките" (2023), което разказва за срещите ни с лишени от свобода. "Този проект е продължение на артистичната ни интервенция в затвора", казват те.

По думите им концепцията се основава на полевия опит, който артистите извличат от неформалните си срещи и разговори със затворниците в рамките на няколко сесии. Тези срещи се явяват концептуалното платно, върху което артистът създава своята творба.

"Комуникационният обмен между лишения от свобода обитател на света "вътре" и лишения от ограничения артист, обитател на света "отвън", практически се развива на границата. Там се ражда силен, творчески, емоционално презареден импулс. Подобно проникване подчертава парадоксалните измерения на свободата. В диалог с лишените от свобода, артистът - свободният човек, се изправя пред ограниченията на собствения си "социален затвор" и търси границата на свободата извън конкретната топография на затвора", разказват от екипа.

По материали от БТА


По публикацията работи: Зоя Димитрова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна