Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Путин обвини Украйна, че се е опитала да атакува Курската АЕЦ

Снимка: Ройтерс

Руският президент Владимир Путин обвини Украйна, че се е опитала да атакува Курската атомна електроцентрала през изминалата нощ, предаде Ройтерс.

Путин направи изявлението на заседание за ситуацията в граничните райони, без да посочи конкретни доказателства. Той добави, че Международната агенция за атомна енергия е била информирана за инцидента и се е ангажирала да изпрати инспектори в района.

"Международната агенция за атомна енергия е информирана, те обещават сами да дойдат и да изпратят специалисти, които да оценят ситуацията", каза Путин.

Изпълняващият длъжността губернатор на Курска област Алексей Смирнов е съобщил по време на заседанието, че обстановката с Курската атомна електроцентрала функционира нормално.

От Киев няма коментар в отговор на твърдението на руския президент.

Рафаел Гроси, генерален директор на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ), призова на 9-и август за максимална сдържаност, за да се избегне ядрена авария в АЕЦ "Курск".

Два от реакторите РБМК-1000 са спрени, а два работят напълно. Строителството на "Курск-2", по същество нови реактори от типа ВВЕР-ТОИ, започна през 2018 г. Двата реактора все още не са в експлоатация. посочва Ройтерс.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени