Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кремена Ватева: Първият морски резерват у нас ще е от Созопол до Царево, 570 кв. км

| Интервю
Снимка: ЕПА/БГНЕС

"Грийнпийс България" започна кампания "Живо Черно море" и има предложение да се създаде първият у нас изцяло морски резерват, с основна цел да се опази екосистемата и да се защитят биологични видове, които са на изчезване.

Проектът е за резерват "Маслен нос", изцяло морска акватория, ще обхваща навътре в морето от Созопол до Царева, 570 кв. км. Това съобщи Кремена Ватева координатор на проекта на Грийнпийс България, в интервю пред БНР.

"Предстои да внесем предложение в МОСВ, а преди това да проведем срещи с рибарските общности. Обхватът на морския резерват навлиза в морето от Созопол до Царево, не обхваща територия на сушата, изцяло морска акватория е", обясни Ватева.

Проектът е на базата на доклад, който показва критичната нужда от създаване на защитени морски зони и спасяването на биологични видове. А инициативата вече е подкрепена от солидна петиция, подписана от известни публични личности - певци, артисти, поети, писатели.

"Кампанията "Живо Черно море" е желанието ни да покажем красотата на морето и неговото биоразнообразие, че е живо повече отколкото си представят някои, и да го опазим живо. То е ценност и трябва да го опазим. Грийнпийс България се заехме с Черно море като кауза", коментира координаторът на проекта.

Тя обясни, че докладът е на учените от Института по океанология към БАН и е изготвен специално за организацията им, базиран на научни данни и показва защо е важно, и къде е най-добре да се направи, и първия резерват в Черно море.

"Черно море като екосистема има възможност да се самовъзстановява, но трябва да бъде оставено необезпокоявано от човешки дейности. Именно това е ролята на морския резерват, да служи за инкубатор на живота. Да няма човешки досег да оставят природата да се развива по най-добрия за нея начин, а от това със сигурност ще има полза за всички наоколо", аргументира реализирането на морския резерват Ватева.

За целта на "Живо Черно море"  ще се ограничат бизнес дейности. Ще се спрат  не само рибарите, но се ограничава и промишленият риболов, дънно тралиране, както и използване на тралиращи и драгиращи средства, уточни тя.

"Преминаването, освен по строго определени транспортни коридори, ще бъде силно ограничено. Морският резерват да бъде място без време. Стъпваме на научна основа още когато започнахме кампанията. Миналата година проучвахме кое най-полезното нещо да направим за Черно море, за да запазим живота в него и да бъде природно запазено. И решихме, че това е да се направи изцяло морски резерват, достатъчно голям - 570 кв. км", обясни Кремена Ватева.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.
По публикацията работи: Александра Никова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени