Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Продължава издирването на последната жертва на потъналата край Палермо суперяхта Bayesian

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Продължава издирването на последната жертва на потъналата край Палермо ветроходна суперяхта Bayesian. Това е 18-годишната Хана – дъщеря на собственика на яхтата, големият английски предприемач Майк Линч, който е сред загиналите. Идентифицирани са шестте тела на потъналите с яхтата пътници от общо 7 изчезнали. Спасените са 15 души екипаж и гости от общо 22-ма пътници, връхлетени от торнадо в понеделник сутринта.

Майк Линч организирал за приятелите си – президента на Morgan Stanley International Джонатан Блумър,  американския адвокат Крис Морвило и съпругите им – всички те са загинали,  ваканционното пътуване с яхтата си, за да отпразнуват оправдаването му по дело за измама в САЩ по-рано тази година.

Записи от видеокамери на сушата, показват как за около минута, връхлетяна от торнадото, ветроходната  суперяхта потъва.



Специалист по ветроходство като самотния мореплавател Андреа Мура за ежедневника "Република" уточнява, че "луксозните ветроходни яхти, са невероятни във всеки детайл, но не са създадени за екстремни ситуации като тази на разсъмване в понеделник". Според него е било важно положението и закотвянето ѝ и не изключва, че вода е нахлула през отворени  врати към кабините.

Прокуратурата разследва дали е имало човешка грешка или друга причина. Бил е разпитан капитана на суперяхтата Джеймс Кетфийлд, чийто думи предаде репортерка на РАИ 3:

"Бурята ни връхлетя изведнъж. Не усетихме, че наближава. Бяхме изненадани".


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени