Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Видин посреща състезание по водоморни спортове след 40 години

"Воден фест Видин"
Снимка: БФВодомоторен спорт

За първи път след 4 десетилетия Видин ще е домакин на състезание по водомоторни спортове. Най-бързите пилоти във водната формула ще стартират в III кръг от Националния шампионат за бързи лодки, европейски шампион по Free Style с джет ще направи демонстрационно шоу, а любители и професионалисти ще се състезават с бързи джетове в трасе за издържливост. Събитието "Воден фест Видин" е насрочено за 24 и 25 август в района между Речна гара и Колодрума. Организаторите обещават висок адреналин, големи скорости и шоу на световно ниво.

"Идеята за възраждането на водомоторния спорт във Видин след 40-годишно прекъсване стои още от миналата година. Навремето Видин е имал много силна школа, клуб за водомоторен спорт, работилници, бил е фактор в националните шампионати. Благодарение на младежите от Видин, които се занимават с този спорт, и най-вече на Пламен Цветков, чиято дъщеря се състезава в националния шампионат, тази година ще има "Воден фест Видин". Момчетата от Водомоторен клуб "Симеон Симеонов" и Лайнс клуб Видин оказват най-голямата подкрепа да се случи това нещо. От Българската федерация по водомоторен спорт ще им помогнем в организацията. Кръстили сме го "Воден фест Видин", защото ще бъдат всички моторни водни спортове, които развиваме в нашата федерация. Това са бързите лодки и джетовете. За атракция сме поканили европейския шампион по Free Style Дени Делиман от Румъния, който заедно с неговия отбор и ученици ще направят едно невероятно шоу със салта, лупинги с джет във водата - изобщо нещо невиждано, много са добри. Целта ни е да събудим отново интереса, вниманието, любовта и да привлечем млади състезатели във водомоторните спортове. Само в първите два дни от старта на записването имахме пет заявки от Видин, което е много добра новина за нас. Очакваме голям интерес, ще бъде атрактивно - знаете, че бързите лодки се движат със скорост 140-160 км/ч. Важен момент е, че в последните години България има много големи успехи на световната сцена. В състезанието с бързите лодки ще се включат световният вицешампион Виктор Любенов, европейският шампион от миналата година Никола Тодоров, както и младата ни надежда - 14-годишният Петър Стоянов, който е четвърти в света при първото си участие миналата година. Наистина предстоят много атрактивни водни емоции и заради всичко това го кръстихме "Воден фест Видин", обясни Тодор Христов, президент на Българската федерация по водомоторен спорт..

Всички стартове на водната формула са от 10 сутринта на 24 и 25 август, а джетовете ще стартират от 12:00 часа в събота и неделя.

По публикацията работи: Кръстина Иванова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени