Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Зеленски обясни характера на украинското навлизане в Курска област

Президентът на Украйна Володомир Зеленски
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Украинският президент Володимир Зеленски заяви отново днес, че мащабното навлизане на украинските сили в руската Курска област е част от системните усилия за прекратяване на 30-месечната война според условията на Украйна, предаде "Ройтерс". Това е станало на международен форум на ветераните в Киев.

"Отбранителните ни операции в Донецка област, Харковска област, в Южна Украйна, избавянето ни от руския Черноморски флот, операцията ни в Курска област - това са ежедневни удари по руски военни обекти. Всичко това е системният ни начин за защита на Украйна, начин да приключим тази война според условията на независима Украйна. Сигурен съм, че ще победим по този път, колкото и труден да е той", заяви Зеленски, цитиран от "Укринформ".

Руските сили за противовъздушна отбрана свалиха днес 2 украински ракети, 2 дрона и 3 управляеми авиационни бомби в пограничните райони над Курска област, съобщи в "Телеграм" губернаторът на областта Алексей Смирнов, цитиран от ТАСС.

Двама души бяха убити при руско нападение с управляеми бомби срещу украинската Сумска област, като се позова на украинската прокуратура.

Войските на Москва нападнаха съоръжение на гражданската инфраструктура с две управляеми бомби, се казва в изявление на местната прокуратура в приложението "Телеграм". Един човек е ранен при атаката.

По публикацията работи: Георги Даскалов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени