Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Все още не е потушен пожарът между ямболските села Крайново и Голям Дервент

| обновено на 23.08.24 в 14:15
Снимка: БНР - Бургас

Все още не е потушен пожарът между ямболските села Крайново и Голям Дервент. В борбата с огъня са включени 12 противопожарни екипа от Ямбол и съседните области, на място са горски служители и доброволци. Въпреки, че пожарът е под контрол, остава рискът от ново  разпалване, каза областният управител Николай Костадинов.

"Все още не можем да заявим категорично, че пожарът е локализиран. Трябва да се добави, че има силен вятър, което го прави неконтролируем. Той е низов, няма опасност за населените места и за държавната граница", каза областният управител на Ямбол Николай Костадинов.

Обхванати са около 1000 декара горска растителност, тепърва ще се установяват причините за възникването на пожара, като не се изключва версията  огънят да е тръгнал от нелегални мигранти.

Кметът на село Крайново Ангелина Василева обясни, че хората в селото, около 20-тина предимно възрастни, са били изключително притеснени:

"Само дето не изгоряхме цялото село. Половината изгоря. Сега пък оттам ако дойде, пак ще ни повтори. От тази страна, където не е горяло - там е пожарът. Трети месец капчица дъжд нямаме. Вали наоколо - до Шарково до Голям Дервент, до Воден, Мамарчево... Тука - завърта го нанякъде и си го връща - природа!"

Само преди месец в района на селата Воден и Крайново огнената стихия унищожи десетки къщи и изпепели хиляди декари гора.

По публикацията работи: Ивайло Пеев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени