Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Украйна потвърди унищожението на ферибот с вагони-цистерни в руското пристанище "Кавказ"

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Военноморските сили на Украйна потвърдиха, че са унищожили ферибот, натоварен с вагони-цистерни, в руското пристанище "Кавказ" на Керченския пролив.

13 души от екипажа на ферибота са пострадали, като четирима от тях са в болница. Издирва се един човек. Възникналият пожар е обхванал около 500 кв. метра, като вече е локализиран. Според украинските военни, фериботът е легитимен военен обект, тъй като е доставял гориво и оръжия за окупирания Кримски полуостров. Говорителят на военноморските сили Дмитро Плетенчук посочи, че плавателният съд е потънал, а пристанище "Кавказ" е станало неизползваемо, докато той не бъде преместен.

Не стихва натискът на руските сили по посока на град Покровск, Донецка област, където продължава евакуацията на цивилни.

През изминалата нощ Русия атакува с дронове няколко украински области. Междувременно говорителят на руското външно министерство Мария Захарова определи като "акт на ядрен тероризъм" опита за атака с дрон срещу Курската атомна електроцентрала, за който вчера  президентът Путин обвини Украйна.

Индийският премиер Нарендра Моди пристигна в Киев за разговори с украинския президент Володимир Зеленски. Моди заяви по-рано, че "Индия подкрепя диалога и дипломацията за бързото възстановяване на мира и стабилността".


По публикацията работи: Венцислав Василев

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени