Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Концерти с кауза - за българска музика, в подкрепа на репродуктивното здраве и българския жестов език

Следващата седмица от Сливен стартира турнето "Концерти с кауза". В рамките на кампанията ще се проведат концерти в 12 града, които целят да популяризират три каузи - за повече българска музика в национален ефир, в подкрепа на хората с репродуктивни проблеми и за популяризиране на българския жестов език чрез изкуството на хората с увреден слух. 

Популярни български изпълнители застават зад каузите - Маргарита Хранова, Петя Буюклиева, Нели Рангелова, Милена Славова, Коцето Калки, Искрен Пецов, Росица Ганева, Дует „ШИК“, „Дует с Кауза“ - Галя Георгиева и Атанас Лазаров, Дует WEIL, Красимир Недялков, Вокално трио „DEJA VU“ /Мирослав Станчев, Дражо Бошнаков и Бранимир Недков/, Група „Спринт“, група „Хоризонт“, група „Жестим“. 

Целта е да се предоставя информация за превенция и насърчаване на жените и мъжете на възраст между 25 и 35 години да се изследват, за да разберат какъв е репродуктивният им статус. Изследването дава възможност за преценка, бъдещ избор, според съвременната медицина и вземане на адекватни мерки. 

pixabay.com

Кампанията насочва вниманието към темата и важността от навременни изследвания в ранна възраст, дава възможност за обмяна на опит и срещи с жени, преминали по пътя на репродуктивните проблеми. 
Друга от каузите е за повече българския музика в ефира, както и популяризирането на българския жестов език чрез изкуството на хората с увреден слух. Хората със слухови нарушения в България стават все по-видими в нашето общество, именно чрез въвеждане на Закона за българския жестов език, неговото популяризиране и включването му в творческата и културна сфера. 

Причина за това е стремежът към социализация и пълноценна интеграция в обществото, както от страна на хората с различни увреждания, така и от цялото ни общество. Специално участие в събитията има група за синхронно пеене и танци "Жестим", които интерпретират песните с жест и мимика. Основни организатори са сдружение "Независими автори, музиканти и продуценти".

"Най-важното нещо е превенцията. Информацията е безценна, но в днешния забързан живот, в който младите хора се стремят най-много към реализация, кариера и сигурност в живота, създаването на семейство се отлага, а биологичният часовник е от значение. Ние прегърнахме идеята заедно, чрез изкуството, да достигнем до сърцата на хората и да го направим по-деликатно, с настроение и с емоция“, каза Галя Георгиева – учредител на клуб  "Жени с кауза", поп изпълнител и член на СНАМП.
"Обединихме се около тези каузи, защото сме съпричастни с демографската криза в България. За каузата за повече българска музика се борим повече от пет години", каза Пейо Пеев – председател на СНАМП.
"Няма как ние да не участваме в този проект – за нас всичките тези каузи са преплетени в едно, коментира Димитър Манолов – президент на КТ "Подкрепа". Той припомни, че има синдикат на българските музиканти и всяка година на 1 май се организира инициативата „Рок за труда“, в която участват единствено и само български музиканти.

"Нашата организация вече 17 години се бори с това всяко българско семейство да има детенце. За съжаление, няма как да преборим демографската криза, но можем да се опитаме да помогнем там, където семействата горят в желанието си да станат родители“, каза Мария Янева – председател на управителния съвет на фондацията "Искам бебе".


Турнето започва на 29 август в Сливен, 30 август – Стара Загора, 31 август – Слънчев бряг, 1 септември – Бургас, 2 септември – Русе, 3 септември – Пловдив, 4 септември – Шумен, 5 септември – Варна, 10 септември – Плевен, 12 септември – Добрич, 24 септември – Габрово, 23 октомври – Велико Търново.


Още по темата в звуковия файл. 
По публикацията работи: Гергана Хрисчева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна