Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бивш командващ на британската армия очаква война с Русия, ако Лондон не възстанови военните си запаси

Танк Challenger 2 на учението Winter Camp в Естония, 10 февруари 2024 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Войната с Русия е неизбежна, освен ако Обединеното кралство не се запаси със смъртоносни оръжия, предупреди бившият командващ британската армия генерал сър Патрик Сандърс. Той допълни, че въоръжаването на Украйна е направило страната уязвима за отмъстителни атаки от Кремъл. 

Патрик Сандърс, който напусна длъжността си през юни, заяви, че ако Обединеното кралство не успее да възобнови запасите си след всичко, което е подарило на Украйна, то ще бъде във война след пет години. 

Думите на генерала от запаса в подкаста Money Maze идват, след като неговият наследник Роланд Уокър от своя страна предупреди миналия месец, че Обединеното кралство трябва да може да води голяма война в рамките на три години, защото Русия ще търси отмъщение заради помощта на Запада за Украйна. 

Миналата година Патрик Сандърс каза, че даряването от 14 танка Challenger 2 на Украйна е направило британската армия "по-слаба", тъй като е оставило "празнина в британския арсенал".

След пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна през февруари 2022 година Обединеното кралство обеща военна помощ на стойност 7,6 милиарда паунда. 

Освен танкове, подареното оръжие включва системи за противовъздушна отбрана и ракети с далечен и прецизен обсег на действие. 

Като командващ армията обаче Сандърс винаги е бил критичен за съкращаването на броя на войските и недостига на оръжия. 

"Най-добрият начин да избегнем война е като гарантираме, че сме готови да се бием, способни да възпираме и предотвратяваме световните конфликти през това десетилетие", изтъкна Сандърс.


По публикацията работи: Венцислав Василев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени