Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

КНСБ: Всяка година да се прави оценка на линията на бедността

Снимка: БГНЕС

КНСБ настоява всяка година да се прави оценка на линията на бедността. Целта е да се прецени дали тя покрива минимални потребности, които да гарантират определен социален минимум на лице от домакинството. Тази позиция са изразили представители на синдиката на заседанието на Комисията по доходи и жизнено равнище към Националния съвет за тристранно сътрудничество. 

Правителството предлага официалната линия на бедност за 2025 година да бъде 638 лева вместо досегашните 526 лева. Бизнесът приема този размер, но синдикатите искат по-висока сума. 

Предложението на КНСБ е при ежегодната проверка на адекватността на линията на бедност да се прави съпоставка със специално разработена потребителска кошница, която да гарантира социалния минимум на лице от домакинството. От синдиката припомнят, че през 2019 година беше приета Методиката за определяне линията, в която размерът ѝ се индексира с цените на малката по състав кошница за декември на предходната година. 

По-късно тази корекция беше отменена и линията на бедност се определя единствено от изследването на Евростат "Статистика на доходите и условията на живот".

От КНСБ искат методиката да се прецизира, защото на голям времеви лаг между годината на изследване на доходите и годината, към която се прилага линията. 

От синдиката вече изчислиха, че линията на бедност за догодина трябва да е 667 лева или с 29 лева повече от проекта на кабинета. От Българската стопанска камара обаче подкрепят предложения от правителството размер и припомнят, че според Еврокомисията прогнозираната инфлация за 2025 година е само 2,6 на сто.

И че отслабването на инфлационния натиск се очаква да доведе до по-висока покупателна способност на уязвимите групи от населението. От Камарата искат действащата методология за определяне на линията на бедност да остане стабилна и да не се променя постоянно. 

По публикацията работи: Венцислав Василев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени