Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Българската политическа почва" - втора книга от политолога Димитър Ганев

Снимка: Даниел Ненчев

„Българската политическа почва - пластове на националната политическа култура“ е втората книга на политолога и преподавател в Софийския университет "Св. Климент Охридски" Димитър Ганев. В нея той търси корените и историческите фактори, които обуславят посоката на развитие на политическите процеси у нас от Освобождението до днес?

„Всяка една политическа общност по света разполага с някаква политическа култура. Това е наборът от ценностни възприятия, свързан по някакъв начин с политиката. В рамките на тази книга съм се опитал да отговоря на тези въпроси – какво се крие в българската политическа култура като използвам една метафора „почва“. Използвах я, защото, когато говорим за политическа култура и за такъв тип нагласи, те не са формирани днес от медиите или от образователната система. Това са културни пластове, част от тях са формирани на базата на това въобще на какво географско място сме, каква е нашата история и какви културни течения са влияли на българската общност през вековете“, каза пред Радио София Димитър Ганев.

В книгата си той изследва дали всичко, което се случва днес е плод на случайни обстоятелства.

„Смятам, че всичко от това, което виждаме днес, има своите корени в почвата“, каза Димитър Ганев.

В „Българската политическа почва“ читателите ще се запознаят с факта, че за да „разберем по-добре българската съдба, трябва да си дадем сметка, че България е локална проекция на глобални тенденции в културно и политическо отношение. Ние не задаваме трендовете, а ги одомашняваме“, казва авторът.

Подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Полина Начева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени