Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Труден и интересен сезон предстои на столичния Театър София"

Ириней Константинов: Политиците още са в процес на репетиция и чакам премиерата

Преди две седмици завършиха снимките на филма "Денят, в който тя ще се роди"

| Интервю
Ириней Константинов
Снимка: БГНЕС

Труден и интересен сезон предстои на столичния Театър София. Въпреки че обикаляме сцените трябва да имаме добро производство и да покажем заглавия, които ще бъдат любопитни, интересни и смислени в това време, сподели директорът на театъра Ириней Константинов в интервю пред БНР.

"На 4 септември продължаваме репетиции на „Котка върху горещ ламаринен покрив“ на Тенеси Уилямс на режисьора Стайко Мурджев. След 2 седмици започваме с Шекспир – „Комедия от грешки“. Ако към първото, човек изпитва сантимент и е висока бариера, която човек трябва да се доближи и да я прескочи, в комедия желанието ми беше да работят всички млади хора, които взимам в театъра на работа", издаде част от новия сезон Константинов, които има над 150 роли в киното, театъра, български и чужди филмови продукции.

Той похвали младите Ангела Кънева и Дениза Павлова за добрата им реализация и великолепните роли през изминалия сезон.

"Сега взимам младите, тази година завършили, Димитър Стойнов и Даниел Кукушев от класа на Пенко Господинов и техния по-голям колега Богдан Григоров", допълни Ириней Константинов.

Именитият актьор се надява, че за следващия театрален сезон „да влезнем в новата къща“, тоест дотогава да приключи грандиозният ремонт на Театър София.

"Не бих казал, че имаме трудности, които да спъват работата. Имаме разговори  и спорове и се чуват всички заинтересовани страни - от Столична община, строители, архитекти, имаме консенсус в края на краищата. Всички разбират смисъла и огромното значение на тази сграда в София, като вид и душа, и като същност отвътре", коментира актьорът.

В момента той почива край морето, където преди две седмица са приключили снимките на "Денят, в който тя ще се роди".

"Това е една много прекрасна история и емоционална история, изследва се периода на едно семейство, в което започват щастливо, а жената завършва в старчески дом с нарушение на паметта. Ценностното и приятното, което измъкнахме с режисьора Емил Спахийски, показва, че няма случайни неща, че нещо което е започнало хубаво винаги остава хубаво, независимо от лошия край", издаде част от историята на филма Константинов.

Той коментира и политическата криза у нас и призна, че се интересува и следи случващото се.

"Мисля си, че още са в процес на репетиция и чакам премиерата, когато ще кажем „това трябваше да се случи или „това е компромисен вариант“. Да си седнат на мястото момчетата и момичета в НС, за да имаме стабилно правителство, защото много неща се изплъзват в безвремието, в което плуваме", препоръча Ириней Константинов, изиграл ролята на Иван Рилски в спектакъла на Софийската опера и балет Рилският пустинник“ пред катедралата „св. Александър Невски“.

Според него случващото се в политиката "емоционално се отразява, ако всеки го преживява лично":

"Но никой не пречи на културните институции да си гледат и вършат работата. Ние нямаме никакво притеснение поне театрите към Столична община. Имаме бюджет, получаваме си траншовете редовно и когато си планирал знаеш с какво разполагаш. Каквото и правителство да дойде не ни се отразява на работата, нито на самочувствието. Ние знаем какво вършим."

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.
По публикацията работи: Александра Никова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени