Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Чавдар Ангелов:

Докато съществува и един българин, споменът за тези епични моменти винаги ще бъде жив

4
147 години от Шипченската епопея
Снимка: БТА

Днес отбелязваме 147 години от Шипченската епопея – Национално честване, свързано и с 90 години от освещаването на Паметника на свободата. По традиция в Националното честване се включват общественици, политици, граждани – най-вече хората на България, които тръгват в търсене на историческата памет и се обръщат и към себе си, помнейки историята. 

Българското турне на "Семейно радио" през 2024 година продължава с директно излъчване от Габрово в кулминацията на честванията по повод 147 години от Шипченската епопея и 90 години от освещаването на Паметника на свободата.

Д-р Чавдар Ангелов, директор на Национален парк музей "Шипка-Бузлуджа" – поглед към вековете, Шипченската епопея и Паметника на свободата – 60 години след създаването на музея – директно включване от връх Шипка:

Д-р Чавдар Ангелов"Надявам се, че гледаме назад през вековете с добра перспектива, както са гледали с вяра в бъдещето и бранителите на прохода. Благодарение на тази вяра те са удържали на напъна, което довежда до това, че опитите на Османската империя да преходи Стара планина в стратегическо настъпление, което да изхвърли Руската армия на север от река Дунав, са осуетени безвъзвратно."

Точно в 11 часа започна церемонията по поднасянето на венците и цветята на тържествения подход към Паметника на свободата. 

"Това е държавна церемония и се надявам, че всички, които се включват в нея, ще подходят с необходимото уважение. Особено представителите на българските държавни институции, защото, няма какво да крием, през последните години, особено на третомартенските чествания, станахме свидетели на доста нелицеприятни сцени... и се случи нещо абсолютно недопустимо – да се обръщаме българи срещу българи, нещо, което не би радвало българските опълченци, ако имаха възможност да ни видят. 

Надявам се да станем свидетели на една достатъчно тържествена и представителна церемония, с която българската държава и българският народ за поредна 147-а година да покажат преклонението и уважението си към руските офицери и войници от отряда на ген. Столетов и Руската императорска армия и българските опълченци, които, в хода на тази поредна и последна за 19 век Руско-турска война, съумяха с личната си саможертва и геройство да доведат нещата дотам, че след почти 500 години да бъде възстановена българската държавност и българският народ да получи възможността чрез един силен инструмент, какъвто е националната държава, да кове съдбините си сам."

Д-р Ангелов подчерта, че докато съществува и един българин на тая земя, споменът за тези епични моменти от историята ни винаги ще бъде жив.

Чуйте целия разговор в звуковия файл.

Снимки – БТА, БГНЕС, ФС на Чавдар Ангелов

По публикацията работи: Милена Очипалска и Росица Михова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени